ipekce

Wednesday, December 20, 2006

Onun aklından geçenleri okuyabilmek ister misiniz?


Herkes bazen karşısındakinin hele ki bu kişi o an için önemliyse aklından geçenleri bilmek ister. Aslında bu iyi bir şey mi o da pek belli değil. Bizim hakkımızda negatif düşünceler varsa aklında dünya başımıza yıkılabilir. Bilim kurgu senaryolarının en popüler fantezisidir akıl okumak. Aslında insan analizinden anlıyorsanız yüz ifadelerinden, vücut hareketlerinden insanların aklındakileri hakkında ipucu elde edebiliriz. Yalan söylerken gözleri kaçırmak, yarım ağız gülmek gibi klişeleri anlayabiliyoruz ama ispat etmek mümkün değil. Şüphelenme hakkımız ise her zaman var tabii.

Bilim adamları yıllardır ciddi çalışmalar yapıyorlar. Beyin tarayıcıları ile kişinin beyin aktiviteleri gözleniyor ve kaydediliyor. Daha sonra aynı anılar tekrar canlandırılıyor ve tekrar kaydediliyor. Bu durumda beyin aktivitelerinin aynı duruma geldiği belirlenmiş. Özellikle Alzheimer hastalığı için önemli bir ilerleme olduğunu söyleyen Pennsylvania üniversitesi’nden Sean Polyn, yaptıkları testi şöyle açıklıyor; “Deneklerimize birbiri ile alakası olmayan 90 değişik olgu gösterdik. Mesela Taj mahal’i, sinema sanatçısı Halle Berry’i veya bir cımbızı gösterdik. Daha sonra bilgisayar programı aracılığı ile beyin görüntülerini kayıt aldık. Bir süre sonra tekrarlarken “Halle Berry’i severmisin?” gibi sorular sorduk ve farkettik ki Halle Berry’nin resmini gösterdiğimiz anda aldığımız aktivite dalgaları aynı şekilde kendini gösteriyor.”

Şaşırtıcı değil mi? İnsanoğlunu demek ki hafızasındaki herşey için ayrı bir beyin dalgası yayıyor. O zaman beyin dalgalarının da kendine göre bir dili var. Bu dili çözersek ve dalgaları kaydeden mini bir kayıt cihazı da icat edilirse karşımızdakine şöyle bir tutarak neler düşündüğünü anlayabiliriz. Bu iyi mi olur kötü mü orası meçhul. Ama hukuk ve tıp dünyası bu işten çok yarar görür. En azından insanların yalan söyleme olanağı azalmış olur.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home